Stichting Rotterdamse Klassiekers

Twitter mee met #Milieuzone of #MZnee
 
   
 

Portret. Deel 4 - Daut Ahmetaj
Update: 21-03-16 109:03

Stichting Rotterdamse Klassiekers heeft een aantal persoonlijke portretten verzameld, met hun eigen verhaal. 10 vragen die een kijkje geeft in de persoon achter de klassieker. Foto: Ingmar Timmer
Steun de Stichting Rotterdamse Klassiekers met een vrijwillige donatie.


1) Wie staan er allemaal op de foto, stel je zelf voor?
Mijn naam is Daut Ahmetaj. Ik ben 26 jaar en ik woon al heel mijn leven met plezier in Rotterdam Oude Noorden. Samen met mijn ouders, broer en zussen.

2) En bij wat voor auto staan jullie?
Op de foto zie je mij en daarachter een golf 2. En niet zomaar een golf 2, het is namelijk een speciale golf 2 uit het jaar 1987 (oude type) met een snelle 1.8 GTI 16V motorblok. Deze zie je ook niet dagelijks meer. Dus een unieke auto.

3) Waarom nou juist deze auto?
Eigenlijk is dit de auto van mijn broer. Het is zijn allereerste auto en zijn eerste liefde. Deze heeft hij met de gulden gekocht toen hij jong was, 19 jaar, nadat hij zijn autorijbewijs heeft behaald. Ikzelf was toen nog 9 jaar jong. De golf 2 hebben we nu al 17 jaar. En 17 jaar is lang, dat doe je niet even 1 2 3 weg voor iemand. In het begin diende de auto als trouwe dagelijkse auto. Voornamelijk voor school, werk en huis verkeer. 10 jaar later haalde ik ook mijn autorijbewijs. Voordat ik die haalde heb ik vaak in de golf 2 gezeten. Omdat dit de enige auto was in ons huishouden. Omdat ik er zo vaak in heb gezeten en ermee ben opgegroeid, ben ik er telkens meer van gaan houden. En daarom kon ik niet wachten op de dag dat ik er zelf mee mocht rijden. En die dag kwam. Toen ik eindelijk mijn rijbewijs haalde, kon ik eindelijk zelf achter het stuur zitten en ermee rondrijden. Om deze reden zie ik deze golf 2 ook als mijn eerste auto en eerste liefde. Ik zou daarom deze golf 2 voor geen ander denkbare auto willen ruilen.

Mijn neefje (7 jaar), zoontje van mijn broer, is ook helemaal gek op de golf 2. Want het is niet zomaar een auto. Het is een speciale auto. En elke jongen houdt van mooie snelle auto’s. Dat is eenmaal zo.
Op gegeven moment kwam er een tweede auto, een golf 5, vanuit mijn broers toenmalige vaste baan. En vanaf toen diende de golf 2 niet meer als dagelijkse auto. De golf 2 werd nog wel gereden door mijn broer zijn vrouw. Maar dat is ook al tijdje geleden. Tegenwoordig staat hij vaak geparkeerd en word gereden voor plezier.

In, ik meen 2011, zat ik op het VW Forum. En kwam ik toevallig tegen dat er een meeting zou zijn niet ver van Rotterdam. Zo besloot ik om met de golf 2 maar eens te gaan kijken wat zo een meeting is. Eenmaal op de meeting wist ik niet wat ik zag. Oude Volkswagens die leken alsof ze zo uit de fabriek waren gerold. Nieuwe auto’s die nog mooier waren gemaakt. En vanaf toen was ik helemaal weg van zulke speciale auto meetings, waar alleen Audi’s, Volkswagens en andere auto’s van het VAG groep mochten komen. Na het bezoeken van deze auto meeting wilde ik meer. En zo kwam ik al snel andere meetings tegen speciaal voor VAG auto’s. Ik besloot om er een paar te bijwonen en elke keer weer stond ik versteld van wat voor moois ik allemaal zag en tegenkwam. Tot op heden probeer ik zo nu en dan een leuke auto meeting te bijwonen. Ik kijk dan ook heel erg uit naar de grotere meetings die worden gehouden in Nederland, waar mensen uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en wellicht nog vanuit andere omringende landen op af komen.
 

4) Vele waren vandaag aanwezig op de protestrit. Waarom was jij erbij?
Op 12 maart is mijn vader jarig. We zouden met z’n allen iets gaan doen. Maar ik had, zodra ik van deze Oldtimers meeting wist, besloten om er hoe dan ook bij te zijn. Ik wilde erbij zijn omdat ik mijn stem wilde laten horen. Samen met alle andere autoliefhebbers. Ik wilde erbij zijn om te laten zien dat we niet zomaar opgegeven. Zomaar onze hobby’s en liefdes opgeven voor een nieuwe regel die nergens op slaat. Onze hobby’s die we allemaal zo lang al hebben. Onze hobby’s waar zoveel tijd, geld, zweet en werk in zit. Onze hobby waar we zoveel plezier van hebben en zoveel voor terugkrijgen. Onze hobby die al zoveel jaar in de familie zit. Ik wilde erbij zijn om te laten zien dat we niet met ons laten dollen. Ik wilde erbij zijn om te laten zien wie we zijn. Ik wilde erbij zijn om te laten zien hoe sterk we zijn. Ik wilde erbij zijn om te laten zien dat we elkaar niet in de steek laten. Ik wilde erbij zijn om te laten zien dat we samen heel wat kunnen bereiken.
Ik ging rond 10:10 van huis met de golf 2. Omdat het niet ver rijden was voor mij, was ik al snel op het terrein. Eenmaal netjes geparkeerd ging ik rondkijken en wist ik niet wat ik zag of wat mij overkwam. Ik heb auto’s gezien die ik alleen ken van internet of van films op tv. Ik heb auto’s gezien die ik zelfs nog nooit heb gezien in het dagelijks leven. Ik heb auto’s gezien waar ik vroeger als kind gek op was. Elke auto was specialer dan de andere. En dan nog de eigenaren. Eigenaren met een verhaal. Eigenaren met een hobby. Eigenaren met een passie. Eigenaren met zoveel kennis over hun eigen auto. Eigenaren die verliefd zijn op hun auto. Eigenaren die geen andere auto willen. Eigenaren met karakter.
Ik heb mensen gezien die 10 , 20 en zelfs meer dan 30 jaar dezelfde auto hebben. DAT is pas goed voor het milieu. Zoveel jaar dezelfde auto hebben is duurzaam. In plaats van om de 5 of om de 10 jaar van auto wisselen. En waarom zou je van auto wisselen als je huidige auto gewoon goed is? En als je daar nou geen geld voor hebt? Dan zorg je dat je huidige auto niet kapot gaat en je deze laat maken als die wel iets mankeert, in plaats van een nieuwe auto ervoor inruilen. Mensen raken gehecht aan hun auto en zullen deze niet gauw weg doen. Tuurlijk zijn er mensen die kiezen voor de sloopregeling. Maar die mensen kunnen ook niet anders als ze ineens horen dat hun eigen auto niet meer welkom is in Rotterdam.

5) Kan jij uitleggen wat nu een milieuzone is, voor die er niets van begrijpen?
Een milieuzone is heel simpel. Het is bedacht om onderscheid te maken. En onderscheid maken is, jawel, discriminatie. Als ik een eigen winkel zou hebben en ik zou mensen bij de ingang tegenhouden die bijvoorbeeld paars haar hebben, dan zou ik aan het discrimineren zijn. Waarom zou iemand met paars haar niet de winkel in mogen en iemand met zwart haar wel? Het doet me denken aan de pestkop in de klas. Pietje heeft een beugel hahahaha, Pietje mag niet in ons groepje komen, want Pietje is raar met zijn beugel. Wij willen Pietje niet erbij. Zo ook met de milieuzone. Gadver, jij hebt een oude auto, die zijn vies. Wij willen jouw niet in onze stad. Dit is precies hetzelfde. Jij hebt een oude auto, dan ben je niet welkom. Jij hebt een nieuwe auto, dan ben je van harte welkom. En om even heel duidelijk te zijn. ELKE AUTO IS VIES EN VERVUILD! Wil je schone lucht? Dan moet je ALLE auto’s in Nederland verbannen en niet een klein gedeelte van de auto’s. Want dan krijg je heel weinig effect.

Waarom moet er onderscheid worden gemaakt? Daar krijgen we genoeg mee te maken. Waarom moet er weer iets nieuws worden verzonnen? Waarom word de arme burger en de hobbyist weer gepest op deze manier? Waarom mogen we niet gewoon hebben wat we willen? Waarom moeten we afstand doen van ons geliefde auto? Waarom moeten we onze auto laten slopen, waarmee we al zoveel hebben meegemaakt. Waarom moeten we nu ineens onze auto verkopen die al zo lang in de familie zit? Waarom moeten we onze auto weg doen omdat die zogenaamd vies is? Waarom moeten we onze auto weg doen omdat iemand anders dat ineens verzint? Waarom moeten we onze geliefde auto, die we voor geen goud zouden willen ruilen?

6) Wat heeft de milieuzone voor jou persoonlijk als consequenties?
Persoonlijk raakt ons dit heel erg. Simpelweg omdat wij al 17 jaar lang deze golf 2 hebben. We hebben de auto altijd netjes gehouden en altijd netjes ervoor gezorgd. 17 jaar is erg lang. En iedereen raakt eraan gehecht. Als je iets al zolang hebt kan je er heel moeilijk afstand van doen. En zeker op deze manier. Sinds wanneer mag de gemeente bepalen wat voor auto je mag rijden? Ik wist niet dat iemand mag bepalen wat voor auto je mag bezitten. Wij zitten met z’n allen te denken wat wij het beste kunnen doen met de golf 2. Maar niemand weet wat het beste is ervoor. Want slopen is absoluut geen optie, dat zou zonde zijn en dat zou ik mezelf nooit kwalijk kunnen nemen.

7) Waarom raakt het jullie zo?
Wij moeten een auto wegdoen die al 17 jaar lang in Rotterdam woont. Een auto die nog heel goed is. Een auto die niet meer weg te denken is. Een auto die we heel graag willen houden. Een auto die niet weg wilt. Een auto die we nooit zullen verkopen. Een auto met karakter. Een auto die niet dagelijks in de file staat. Een auto die staat voor kwaliteit. Een auto die zorgt voor een lach op je gezicht.
Daarom raakt het ons ZO erg. De komst van de milieuzone. De komst van zoveel ellende, wat absoluut niet nodig is. Daarnaast zou ik niet weten wat ik zou moeten doen als ik onze auto niet meer voor de deur zou zien staan.

8) Wat zou je graag tegen de Wethouder willen zeggen?
Beste Wethouder. Ik heb u helaas niet gezien op het terrein tussen alle oldtimers die u wilt laten slopen. Tussen alle eigenaren waarvan u hun hobby wilt afpakken. Maar u was er wel. En daar heb ik respect voor. Ik heb gehoord dat u met de fiets was langsgekomen. Goede keus, want ja.. als u met uw nieuwe auto was gekomen…zou u nog meer zijn opgevallen tussen al die stoere oude wagens met karakter. Waar uw auto nooit aan zal kunnen tippen.

Maar een milieuzone invoeren..Heeft u hier goed over nagedacht? Heeft u gezien wat voor moois u allemaal uit Rotterdam wilt weren? Heeft u gezien dat wij liefhebbers zijn? Die niet elke dag in de file staan met hun auto? Heeft u gezien dat wij gehecht zijn aan onze auto’s? Heeft u gezien dat wij verliefd zijn op onze auto’s? Heeft u gezien dat wij niet zomaar onze hobby op gaan geven? Heeft u gezien dat wij niet zo makkelijk ten onder gaan? Heeft u gezien wat voor karakter onze auto’s hebben? Heeft u gezien dat we dit niet zomaar gaan pikken? Heeft u gezien dat wij hele aardige mensen zijn? Heeft u gezien dat wij net zo zijn als alle andere burgers? Heeft u gezien dat wij niks verschillen van alle andere auto bezitters in Rotterdam? Heeft u gezien dat wij dit niet verdienen? Heeft u gezien dat wij boos zijn? Heeft u gezien dat wij dit liever niet willen meemaken? Heeft u gezien wat voor emoties dit opwekt bij ons? Heeft u gezien wat wij meegemaakt hebben met onze auto’s? Ik hoop dat u die milieuzone niet laat doorkomen. Ik hoop dat u nog kunt slapen als u straks onze auto’s van ons afpakt. Die wij al zoveel jaar in ons bezit hebben, het is een deel van onze familie. Ik hoop dat u straks tevreden bent als al die oude auto’s met karakter uit het straatbeeld van Rotterdam verdwijnen. Ik hoop dat u straks trots bent op uzelf. Ik hoop dat u straks met geheven hoofd door Rotterdam durft te lopen. Ik hoop dat u straks blij bent als u zoveel mensen kwaad en woest maakt door de milieuzone. Ik hoop dat u straks blij bent met uzelf. Als je ziet wat je allemaal laat slopen en verplicht laat verkopen. Ik zal u één ding zeggen, WIJ ZULLEN ONZE AUTO VOOR NIEMAND WEGDOEN OF LATEN SLOPEN! Laat dat even heel duidelijk zijn. Al geef je mij 1 miljoen euro, waarmee ik een, nieuwe uiteraard, Porsche of Ferrari of iets anders voor kan kopen, DAN NOG zou ik er onze golf 2 niet voor wegdoen!

Ik weet niet of u dat gezien heeft, er kwam op gegeven moment een nieuwe rode Ferrari aanrijden. Maar niemand had daar interesse in. Hooguit 10 mensen. Want de rest was bezig met het bewonderen van al het moois met echt karakter. Het Rotterdams karakter. Iedereen kan met genoeg geld een nieuwe auto kopen. Maar het is de kunst om een auto zo lang mogelijk in leven te houden. DAT is waar het omdraait. Je moet jezelf laten opvallen uit de menigte. Hoe doe je dat? Door een splinternieuwe auto te kopen. Of een (hele) oude auto te hebben en die helemaal origineel houden. En zorgen dat die oude auto zo lang mogelijk bij je blijft. DAT is waar het omdraait. Zorgen dat je je eerste auto kan doorgeven aan je kinderen. DAT is waar het omdraait. DAT is pas echt speciaal!

Een jaartal zegt niks over een ding. Vroeger was alles beter. Niet? Als al die oude wagens van ons niet deugden, dan waren ze misschien al na 10 jaar naar de ijzerboer gebracht. Maar dat is niet zo! Want ze zijn er nog. En dat komt door ons, maar ook door de kwaliteit van vroeger. Vroeger werd ons geleerd dat we pas iets moesten vervangen als het echt kapot is, en niet meer te maken valt. En met die milieuzone die u heeft verzonnen, spreekt u dat tegen. Waarom? Waarom wilt u ons dit aandoen? Waarom wilt u ons hiermee pesten? Waarom wilt u niet inzien dat u fout zit? Waarom wilt u niet naar ons luisteren? Waarom wilt u dat wij onze auto laten slopen? Waarom wilt u ons iets af laten pakken wat al zo lang van ons is? Waarom wilt u niet een echte milieuzone? Waarom worden al onze auto’s over één kam geschoren?
Als straks alle oldtimers verdwijnen uit Rotterdam, dan zie je alleen maar dezelfde auto’s rondrijden..is dat wat je wilt? Alsof die nieuwe auto’s niet vervuilen? Alsof die nieuwe auto’s niet stinken? Alsof die nieuwe auto’s zoveel beter zijn? Oh en laten we het even hebben over die grote schepen en cruise schepen hebben die dit jaar bij de Rotterdamse haven zullen aanmeren… allemaal heel leuk en aardig. Allemaal heel spannend en allemaal spectaculair natuurlijk...ik weet niet veel van bootjes.. maar volgens mij varen die torenhoge boten echt niet op Duracell batterijtjes. Volgens mij vervuild zo een cruise schip net zo veel als duizenden auto’s bij elkaar. Misschien zou u zich juist daar iets meer in moeten verdiepen aangezien u een schonere lucht wilt in Rotterdam. Ik denk dat het zonder die schepen al een heel stuk zou schelen. Beste Wethouder, ik hoop dat ik u een beetje aan het denken zet. Maar als er één ding is waar ik niet tegen kan, is dat onrechtvaardigheid. Waarom mag hij wel en ik niet? Waarom mag hij wel een lolly en ik niet? Waarom mag hij wel het centrum in en ik niet? Slaat toch nergens op? Het is discriminatie wat u wilt doen. En daar kunnen wij als Rotterdam niet tegen. En dat zullen wij ook nooit accepteren hier. Iedereen is gelijk toch? Dit is een vrij land toch? Je mag hier staan en gaan waar je wilt toch? Je mag hier kopen en doen wat je wilt toch? Je mag hier wonen waar je wilt toch? Je mag eruit zien hoe je wilt toch? Nederland is een vrij land! Zo mag je ook zelf bepalen wat voor auto je wilt rijden.

Wij oldtimer bezitters hebben net zoveel recht op onze auto als iemand die een nieuwe auto heeft. Wij oldtimer bezitters betalen net zoveel geld en belasting etc. als elk andere auto bezitter. Als je gaat zeggen dat iemand niet het centrum in mag omdat diegene een oude auto heeft, dan discrimineer je. En discrimineren is verboden in. In elke vorm.

Ik weet niet wat voor een auto u heeft. Maar u zult zich ongetwijfeld laten vervoeren in zo’n mooie dikke grote BMW, Mercedes of de nieuwste Audi. Wie zou dat niet willen? Je zou zeggen iedereen zou zo’n auto wel willen hebben op zijn oprit. Met de nieuwste technologieën aan bord. Met ingebouwde navigatie. Met parkeersensoren in bumpers. Of zelfs met achteruitrij camera’s voor het parkeren. Over een paar jaar zijn de auto’s zo ver ontwikkeld dat we misschien wel achter het stuur kunnen slapen, omdat de auto helemaal zelf kan rijden. Maar wij willen dat allemaal niet. Wij willen geen nieuwe auto. Wij willen geen ingebouwde navigatie. Wij willen geen camera’s op onze auto’s. Wij willen één zijn met de auto. Wij willen de rauwheid voelen van onze auto’s. Wij willen de weg voelen onder onze stoel. Wij willen toeren met onze auto’s. Wij willen mensen ontmoeten met dezelfde auto’s. Mensen met dezelfde passie. Wij willen zelf kunnen parkeren, zonder hightech hulp. Wij willen terug in de tijd. En door een oude auto kunnen we dat allemaal een beetje weer beleven.

Hoe zou u het vinden als u bijvoorbeeld al 30 jaar hetzelfde bed heeft. Een bed die je al sinds tiener hebt. Een bed waar je zo gehecht aan bent. Een bed waar je zo verliefd op bent. Een bed waarmee je al zoveel meegemaakt hebt etc. En ineens komt er een dief die breekt in en neemt jouw bed mee. Zou dat eerlijk zijn? Zou dat fijn zijn? Zou dat leuk zijn? Lijkt mij niet he? Dan moet je ineens verplicht een nieuwe bed kopen, terwijl je dat helemaal niet wilt en helemaal niet van plan was. En dit is precies hetzelfde wat u nu wilt doen. U steelt iemands hobby. U steelt iemand zijn ervaringen. U steelt iemand zijn herinneringen! Herinneringen stelen is het ergste wat u kunt doen. Wilt u dat op uw geweten hebben?

Wij proberen gewoon een beetje te genieten van het leven, met onze oude auto’s. Wij proberen onze verhalen te vertellen. Wij proberen nieuwe ervaringen op te doen. Wij proberen nieuwe mensen te leren kennen. Wij proberen onze passie te laten zien. Wij proberen te laten zien dat iets van vroeger prima mee kan draaien in het dagelijks leven. Wij proberen te laten zien dat we ergens voor staan. Wij proberen te laten zien dat, als je ergens van houdt, je dat niet zomaar kan opgeven. Wij proberen te laten zien dat, als je ergens aandacht aan geeft, het je hele leven bij je kan blijven. Wij proberen te laten zien dat we niet snel opgeven. .

9) Hoe zie jij de toekomst?
Mijn ouders wonen al 46 jaar in Rotterdam. En dit hebben wij nooit zien aankomen. Dat iemand zoiets kan bepalen voor je. Zomaar uit het niets. Natuurlijk willen we een schonere lucht. Maar dan moet je komen met iets wat echt zou helpen. En niet gaan discrimineren. We zitten nu in een soort droom waarvan we hoopten dat het nooit zou gebeuren in het echte leven. Namelijk je auto wegdoen waaraan je ZO gehecht aan bent geraakt. En die al dus zolang binnen de familie zit.

Het liefste zou ik deze milieuzone zien verdwijnen. Zodat wij nog vele jaren mogen genieten van onze auto, wat wij zeker zullen doen. Net als de rest van de oldtimer liefhebbers. En dat wij onze auto’s kunnen doorgeven aan onze kinderen, neefjes, nichtjes en kleinkinderen.
 

10) Heb je nog iets aan te vullen of wil je nog wat anders zeggen?
De milieuzone hoe die er nu uitziet, is een heel slecht idee. Er zijn zoveel slachtoffers en maar een heel klein stukje effect wat het zal opleveren. Ik ben geen milieu deskundige, maar lucht staat niet stil. Want door de wind blijft de lucht in beweging. Met andere woorden, de lucht die boven Rotterdam hangt, komt ook uit andere steden/plaatsen hier. Dus je kan niet zeggen dat alleen wij in Rotterdam en andere grote steden een vieze lucht hebben. Nee, Nederland heeft een vieze lucht. Dus pak het probleem landelijk aan en niet stedelijk. De burger heeft het al moeilijk genoeg. Maak het niet nog lastiger en moeilijker voor ons. Gun ons een beetje vreugde. Gun ons een beetje houvast. Gun ons een beetje plezier.

Daut Ahmetaj
Autoliefhebber

Wil je ook je persoonlijke verhaal vertellen? Mail de redactie op frank@milieuzonerotterdam.nl

 

 

 

 
Deel 1
Ton & Teunie Roos
Lees hier hun verhaal

 

Deel 2
Kees Jongenburger
Lees hier zijn verhaal
 

Deel 3
Peet en zijn hond
Lees hier zijn verhaal
 

Deel 4
Daut Ahmetaj
Lees hier zijn verhaal
 

Deel 5
Joris & Jacqueline
Lees hier zijn verhaal
 

Deel 6
Jan Brandt
Lees hier zijn verhaal
 

Deel 7
Bakbrommer Wout
Lees hier zijn verhaal

 

 
       
  Home PROTEST Portret. Deel 1
  Informatie Stap 1: Deel je verhaal Portret. Deel 2
  Links & Rapporten Stap 2: Teken de petitie Portret. Deel 3
  Contact Stap 3: Klacht indienen Portret. Deel 4
    Stap 4: Deel de Flyers Portret. Deel 5
  STICHTING Stap 5: Auto Flyers Portret. Deel 6
  Epistel Frank Stap 6: Twitter er op los Portret. Deel 7
  Open brief aan Pex Stap 7: Volg ons op FB Portret. Deel 8
  Betoog Sjoerd aan Pex Stap 8: Vrijwillige donatie Portret. Deel 9
  Brief Niels aan Pex Stap 9: 3 april G4 optocht Portret. Deel 10
  Oldtimer is duurzaam    
  Brandbrief V2 MILIEUZONE ARCHIEF
  Wagenparkscan 2015 Garage Hamer Save the date
  Resultaten Grafiek SBS6 HvN Kom naar de meeting
    VVD op pad Concours d'elegance
    Open Rotterdam Uitslag meeting
    Radio Rijnmond Uitslag puzzelrit
    TV Rijnmond Verslag van 12 maart 2016
  Rotterdamse Klassiekers Adem in Rotterdam  
  Milieuzone Rotterdam Elsevier  
  Milieuzone Amsterdam RTV Utrecht  
       
 

DEZE AUTO'S GAAN DE STRIJD AAN

     
Auto 1 t/m 20 Auto  81 t/m 100 Auto 161 t/m 180
Auto 21 t/m 40 Auto 101 t/m 120 Auto 181 t/m 200
Auto 41 t/m 60 Auto 121 t/m 140 Auto 201 t/m 220
Auto  61 t/m 80 Auto 141 t/m 160 Auto 221 t/m 240
     
     

Steun de Stichting Rotterdamse Klassiekers
met een vrijwillige donatie.

 
 

SHARE SOCIAL MEDIA